Uit recente onderzoeken van het Skuola.net Observatory is gebleken dat 50% van de scholieren schoolreizen afwijst, voornamelijk vanwege de hoge kosten en het ontbreken van docenten. Daarnaast is 66% van de respondenten van plan om binnen Italië te reizen, waarbij ze de voorkeur geven aan historische bestemmingen zoals Florence en Rome. Ondanks organisatorische moeilijkheden tonen studenten een duidelijke wens om ook buiten de klas educatieve ervaringen op te doen.
Kortom:
- Hoge uitval: 50% van de studenten stopte met een langdurige reis, meestal om financiële redenen.
- Hoge kosten: Transport- en accommodatiekosten vormen een belangrijke barrière voor deelname.
- Onbeschikbaarheid van docenten: Het ontbreken van begeleiders is de belangrijkste reden voor annuleringen van reizen.
- Favoriete bestemmingen: Studenten kiezen voor hun buitenlandse reizen vooral historische steden in Italië en Europese hoofdsteden.
- Vervoermiddel: De bus is het meest gebruikte vervoermiddel, gevolgd door het vliegtuig en de trein.
Skuola.net Observatorium: een analyse van educatieve reizen
Recente onderzoeken van het Skuola.net Observatory onder 3.000 studenten brachten een aantal problemen aan het licht rondom studiereizen. Deze reizen, die historisch gezien worden gezien als een belangrijke gelegenheid om te leren en te socialiseren, kampen in de huidige context met grote uitdagingen. Uit de reacties van studenten blijkt dat er toenemende ontevredenheid is en dat het lastig is om deze onderwijservaringen te organiseren.
Problemen bij educatieve reizen
De belangrijkste problemen die naar voren kwamen, waren onder meer de weigering van de leraren om met de lessen mee te gaan, de hoge kosten in verband met de reizen en de disciplinaire maatregelen die als onvoldoende werden beschouwd. Studenten waren van mening dat studiereizen een luxe zijn die is weggelegd voor een kleine groep mensen. Dit draagt bij aan de kloof in de kansen die studenten krijgen.
Afwijkingen en annuleringen
Een alarmerend feit is dat 50% van de studenten aangaf dat zij zouden afzien van langdurige reizen. Hiervan heeft 29% al een opzeggingsbericht ontvangen, terwijl 11% nog wacht op nadere instructies. De redenen om niet mee te doen aan de reizen lopen uiteen: slechts 7% van de studenten gaf aan geen tijd te willen doorbrengen met medestudenten of professoren. De belangrijkste redenen waren economische redenen en teleurstelling over het gebrek aan reizen, wat bij 25% van de studenten het geval was.
Immersief onderwijs: een nieuwe grens voor het onderwijs
Belangrijkste obstakels
Van de grootste obstakels die deelname aan educatieve reizen verhinderen, is het gebrek aan beschikbaarheid van leraren de voornaamste oorzaak. Daarbij komen nog de hoge kosten voor vervoer en accommodatie, maar ook de disciplinaire maatregelen: 14% van de studenten gaf aan dat zij vanwege hun gedrag in de klas niet zouden stoppen met studeren.
Inkoop- en deelnamecode
Een ander aspect om te overwegen is de beperkte impact van de Aanbestedingscode op deelname aan reizen. Ondanks de regelgeving lijkt de situatie niet wezenlijk te verbeteren. Dit draagt bij aan een crisis in de mobiliteit van studenten en een afname van leerervaringen buiten het traditionele klaslokaal.
Studentenbestemmingen en voorkeuren
Ondanks de moeilijkheden gaf 66% van de studenten aan dat ze op reis zouden gaan binnen Italië. Favoriete bestemmingen zijn historische en culturele steden als Florence, Napels, Palermo, Rome en Milaan. Als het om reizen naar het buitenland gaat, zijn Athene, Barcelona, Praag, Parijs en Dublin de populairste keuzes.
Duur en kosten van de reizen
Wat betreft de duur van de reizen, plant 40% van de studenten een reis van maximaal drie dagen, terwijl bijna 25% een reis van vier dagen plant en slechts 10% een volledige week plant. De gemiddelde kosten van een reis bedragen ongeveer 424 euro, een stijging van 5% ten opzichte van vorig jaar. Uit de verdeling van de uitgaven blijkt dat 42% van de studenten verwacht tussen de 200 en 400 euro uit te geven, terwijl 45% verwacht meer uit te geven.
Gebruikte vervoermiddelen
Als we ten slotte de vervoermiddelen analyseren, blijkt dat 53% van de studenten de bus als voorkeursvervoermiddel kiest, gevolgd door het vliegtuig met 25% en de trein met 13%. Bovendien is er een toenemende neiging om schepen te gebruiken tijdens het laagseizoen, wat kan duiden op een verandering in de reisvoorkeuren van studenten.